Sunetul şi imaginea: un patrimoniu ce trebuie protejat

Programul de acţiuni în favoarea restaurării arhivelor audiovizuale.

Angola, Capul-Verde, Côte d’Ivoire, Filipine, Guineea-Bissau, Mozambic, São Tomé şi Principe, Senegal

Programul de acţiuni “Sunetul şi imaginea: un patrimoniu ce trebuie protejat”, în favoarea restaurării arhivelor audiovizuale, se înscrie într-o dinamică internaţională de protecţie, restaurare şi valorizare a patrimoniului audiovizual.

Dezvoltat de Uniunea Latină (UL) şi susţinut de AECID acest program este o etapă fundamentală a unui proces lung de valorizare a patrimoniului, material şi imaterial, pe care UL îl desfăşoară de mult timp prin organizarea de formări, concursuri şi întâlniri între specialişti.

Prin crearea unei reţele de colaborare, formată din specialişti din opt dintre statele sale membre (Angola, Capul-Verde, Côte d’Ivoire, Filipine, Guineea-Bissau, Mozambic, São Tomé şi Principe şi Senegal), Uniunea Latină îşi propune să sensibilizeze instituţiile din aceste ţări asupra valorii culturale imense pe care o reprezintă arhivele audiovizuale.

Protecţia patrimoniului pe cale de degradare, iar în unele cazuri , chiar pe cale de dispariţie, este o problemă urgentă. Este în joc memoria popoarelor . Protecţia sa este o investiţie pentru viitor, o moştenire de transmis tinerelor generaţii: a putea aprecia tezaurul ascuns în sunetele şi imaginile trecutului înseamnă a-ţi îndrepta privirea asupra prezentului şi viitorului.

De ce?

  • pentru a contribui la conştientizarea importanţei protecţiei şi valorizării patrimoniului audiovizual;
  • pentru a pregăti formări la nivel regional care vor servi drept platforme importante de schimb de cunoştinţe tehnice între ţările cu traiectorii istorice şi culturale comune;
  • pentru a furniza participanţilor elemente care le-ar permite să utilizeze noile tehnici de arhivare, de restaurare şi de difuzare a materialului audiovizual;
  • pentru a crea o platformă de reflecţie asupra situaţiei juridico-legislative a dreptului de autor în domeniul audiovizualului;
  • pentru a contribui la crearea unei politici, unei legislaţii şi a unor mijloace financiare consecvente, în cadrul protecţiei, restaurării şi valorizării memoriei filmice, televizuale şi radiofonice la nivel naţional şi regional.

Cum?

Identificând situaţia arhivelor audiovizuale din ţările respective:

  • inventarul arhivelor audiovizuale;
  • identificarea necesităţilor în materie de formare a personalului care lucrează pentru aceste arhive (responsabili şi personal tehnic);
  • evaluarea de ansamblu a legislaţiilor naţionale despre audiovizual, protecţia patrimoniului documentar şi drepturile de autor.

Organizând formări la nivel naţional şi regional cu următoarele tematici: valorizarea unui fond de arhivă radiofonică, restaurarea materialului sonor;

Organizând o întâlnire internaţională, prima dintr-o serie, care va permite experţilor internaţionali, juriştilor şi legislatorilor să discute despre aspectul juridic al arhivelor audiovizuale (dreptul de autor, legea audiovizualului, protecţia patrimoniului...).

Cui se adresează?

  • specialiştilor responsabili ai patrimoniului audiovizual (restauratori, conservatori, arhivişti, documentarişti audio şi video, producători, distribuitori …);
  • legislatorilor, juriştilor şi experţilor în drepturile de autor şi legislaţia audiovizuală;
  • responsabililor diverselor instituţii naţionale care aparţin domeniului culturii, comunicării, informării, patrimoniului şi cinematografiei (arhivele naţionale, cinematecile, radioul şi televiziunea …), Statelor luzofone şi francofone din Africa, membre ale UL, şi Filipinelor.

Rezultate

49 de experţi din diferite organisme au beneficiat de formări: 2 din Capul - Verde, 3 guineeni, 2 din Côte d’Ivoire, 9 senegalezi, 12 filipinezi, 4 angolezi, 4 din São Tomé şi Principe, 14 mozambicani.

60 de minute restaurate și digitizate din ciclul People Power Revolution (Filipine, 1986), înregistrări radiofonice înscrise în Registrul Memoriei lumii al UNESCO.

1 Manual didactic, Basic manual for cataloging, preservation and digitization of sound collections at risk de Miriam Poncelas și Alberto Gaetti, rezultat al cursului de formare despre restaurarea materialului sonor care a avut loc la Manila. Versiuni: engleză, franceză, portugheză, spaniolă.

500 de termeni în 4 limbi romanice accesibili prin intermediul unei baze de date terminologice, Alphabet audiovisuel.

1 studiu bilingv francez-portughez referitor la drepturile de autor: Droit d'auteur et patrimoine audiovisuel -Étude comparative dans 8 pays membres de l’Union Latine : Angola, Cap-Vert, Côte d’Ivoire, Guinée-Bissau, Mozambique, Philippines, São Tomé e Principe et Sénégal, de André Lucas.

Fédération Ouest-africaine pour la Sauvegarde du Patrimoine Audiovisuel (FOSPA), creată de participanţii la formarea care a avut loc la Dakar. Ea propune dezvoltarea unei reţele de specialiști africani în domeniul salvării patrimoniului audiovizual.

1 documentar radiofonic despre formarea din Manila, difuzat de Radio Naţional din Filipine

1 film documentar despre formarea de la Dakar, difuzat pe canalele naţionale din Guineea Bissau, Côte d’Ivoire și Senegal

În curând

Acest program a pus în evidenţă importanţa istorică și culturală a comorilor ascunse în arhivele audiovizuale ale Statelor membre ale Uniunii Latine, precum și necesitatea de a interveni pentru a forma specialiști în tehnicile de restaurare și digitizare a materialului existent. Plecând de la această constatare, este necesar ca Uniunea Latină să lanseze acţiuni în favoarea restaurării documentelor sonore ale Statelor africane membre ale Organizaţiei.

 

Actualităţi pe acelaşi subiect

Uniunea Latină

Uniunea Latină, organizaţie internaţională fondată în 1954, reuneşte 36 de state membre care militează pentru diversitate culturală şi multilingvism.

Uniunea Latină
204 rue de Vaugirard, 75015 Paris
+33 (0) 1 45 49 60 60
ulsg@unilat.org