ACTIVITATI


CURS DE FORMARE PROFESIONALA

 


Paris nous appartient
© coll-Cinémathčque française

Programul Audiovizual al Uniunii Latine, acordând o importanta deosebita tinerilor ce doresc sa se integreze în domeniul cinematografului, desfŕsoarŕ în fiecare an un curs de formare profesionalŕ în domeniul tehnicilor cinematografice.

Primul curs, la care admiterea s-a facut pe bazŕ de concurs, s-a desfasurat la Paris timp de patru saptamâni, între 18 ianuarie si 14 februarie 1999, în colaborare cu FEMIS (Ecole Nationale Supérieure des Métiers de l'Image et du Son), si a avut ca tema tehnicile de redactare a scenariilor. Dintre cele doua sute de candidaturi primite, zece au fost retinute. In acest fel, zece cineasti provenind din tarile membre ale Uniunii Latine au urmat cursul de pregatire :

Souleen Ciruta Dell'Amico (Cuba)
Eduardo Goldenstein (Brazilia)
Giona Messina (Italia)
Laurent Nčgre (Franta)
Andrea Nunziata (Argentina)
Antonia Olivares Santa Cruz (Cile)
Miguel Quiros (Peru)
Vanda Ribeiro (Portugalia)
Marin Turea (Republica Moldova)
Natalia Viloria Sobrado (Spania)
 

Cursul a fost compus din trei parti :

1. predarea teoreticŕ din partea sefului atelierului de lucru, scenarist profesionist :  

  • introducere la « instrumentele » scenaristului : sinopsis, rezumat, desfŕsurŕtorul « scena cu scena », tratament, scenariu
  • analiza tipului de public avut în vedere
  • predarea teoriei dramaturgiei si a figurilor narative
  • lucrari practice : exercitiu de scris pentru o comandŕ imaginarŕ, pornind de la secvente de filme, obiecte, decoruri, etc.
  • lectura si analizarea de catre maestrul de atelier a fiecarui sinopsis realizat în acest fel
  • dezvoltarea proiectului personal

2. cicluri de conferinte sustinute de profesionisti din domeniul cinematografului si audiovizualului :

  • analiza unor secvente de filme
  • producerea unui film în Europa
  • scenaristul profesionist
  • scenariul si televiziunea
  • statutul regizorului în Europa
  • fotografia si filmul
  • geopolitica distributiei
  • conservarea si restaurarea filmelor

3. o lucrare personala efectuata în afara sedintelor de lucru în grup, raspunzând sugestiilor maestrului (o lectura care clarifica teoria, o propunere de a viziona anumite filme, etc.)

Cursul de formare a avut menirea sŕ ajute tinerii regizori si scenaristi sa cunoasca mai bine si sa aprofundeze tehnicile de scriere a scenariilor : trecerea de la idee la subiect, nararea, cunoasterea si gestiunea dispozitivelor narative care vor da forma filmului. Ultima etapa a cursului de formare a fost consacrata scrierii unei ipoteze de scenariu (scenarii în cazul unui scurt metraj, sinopsis în cazul unui lung metraj), rod al unei munci în comun realizate de catre participanti. De asemenea, cursul a facut posibila abordarea unor aspecte ale profesiunii de scenarist în Europa si a relatiilor scenariu / productie.

In afara achizitionŕrii si aprofundarii cunostintelor tehnice corespunzând proverbialului " savoir-faire " francez, participantii au putut vizita studiouri de post-productie (imagine, sunet, efecte speciale), au avut ocazia sa asiste la turnarea unor fictiuni cinematografice, sa întâlneasca regizori, scenaristi, operatori si sa participe la nenumarate manifestari culturale programate la Paris.

In anul 2000, cursul de formare profesionalŕ s-a fixat asupra tehnicilor de montaj cinematografic (16mm), desfŕsurându-se tot la Paris, între 6-31 martie 2000, pe baza aceleiasi colaborŕri cu FEMIS. De aceastŕ datŕ, cursul s-a adresat unui numŕr de zece tineri cineasti din tŕrile membre ale Uniunii Latine :

Marcela Arteaga (Mexic)
Baltazar Caravedo Alfageme (Peru)
Valentina Carrasco (Argentina)
Denisa Constanta Mîndrutŕ (România)
Juan Martin Cueva (Ecuador)
Gabriela Guillermo (Uruguay)
Daniel Henriquez (Chile)
Sabrina Montiel Soto ( Venezuela)
Manuel Pinto (Portugalia)
Natalia Safranov Rabczuk (Brazilia)

Obiectivele cursului :

Participantii au fost testati în legŕturŕ cu nivelul lor practic de cunoastere a lucrurilor, prin studierea unor probleme (legate de narare) ridicate de montarea unor secvente de fictiune din diferite lung-metraje. Studentii au elaborat noi repere, folosind atât notiunile teoretice cât si cele practicŕ. Indiferent de domeniul lor initial de lucru, scurt metraj sau documentar, aceastŕ explorare le-a permis sŕ înteleagŕ mai bine rolul esential al scenariului, având în vedere cŕ se doreste ca si dupŕ montaj « nararea » unui film sŕ fie cât mai personalŕ si mai creativŕ.

Desfŕsurare :

Participantii au abordat probleme legate de nararea cinematograficŕ plecând de la montajul unor secvente din filmul Les Voleurs – Hotii al lui André Techine.
In acest demers, încadrarea profesionalŕ a fost asiguratŕ de doi sef-montori, care au participat si la analizarea montajelor realizate de studenti.
Aceastŕ operatiune s-a vrut înainte de toate un proces de reflectie, bazat pe analizele de film si pe scenarii, permitând studentilor sŕ punŕ în practicŕ rapid noile cunostinte acumulate.

Programul :

Plecând de la continuitatea montajului (racord, duratŕ, ritm), participantii au explorat relatia scenariu - montaj final.

Pe calea de la primul element spre ultimul, cŕutând « povestea », se creazŕ filmul. Parcurgând în acest sens drumul, montorul, plecând de la rush-uri, simtind stŕrile personajelor, întelegând situatiile, poate lua deciziile de montaj, de racord sau de eliminare. De asemenea, în acest fel el stabileste si durata unui plan. Reglajele care stau la baza tŕieturilor, deseori bazate pe intuitie, sunt subiectul unor consultŕri. Emotiile si întelegerea sunt confruntate cu timpii ritmati ai povestirii. Avansarea montajului este, astfel, pe lângŕ rezultatul unui demers personal al montorului, si subiect de discutii, tinându-se seama atât de memorizarea informatiilor cât si de redarea asteptŕrilor legate de orice univers de fictiune.

Pe lângŕ orele de curs propriu-zis, au fost organizate mai multe activitŕti care sŕ favorizeze schimburile participantilor cu « mediul cinematografic » : proiectii urmate de conferinte–dezbateri, întâlniri cu profesionisti din studiourile de post-productie si din laboratoare, o vizitŕ la locul unui turnaj, la Lusanne, unde se realiza filmul lui Claude Chabrol Merci pour le chocolat cu Isabelle Huppert si Jaqcues Dutronc.

RETROSPECTIVA
Una dintre laturile Programului Audiovizual al Uniunii Latine constŕ în realizarea unor retrospective cinematografice anuale. Prima editie a acestei retrospective a abordat una dintre temele cele mai interesante si importante pe plan cultural pentru popoarele Uniunii Latine : integrarea sociala si schimburile culturale consecutive marilor fluxuri migratoare ale secolului XX.

Tema emigratiei a fost transpusŕ deseori în cinema, mijloc de comunicare care a contribuit activ la transformarea sentimentului de teamŕ fatŕ de ceea ce este " diferit " într-un sentiment pozitiv, bazat pe încredere si pe convingerea cŕ o persoanŕ este îmbogŕtitŕ prin contactul cu alti indivizi, de culturi diferite.

Retrospectiva intitulata : " Migratiile : rascruce de culturi " a fost conceputa ca un instrument de afirmare a valorilor umane împotriva tuturor formelor de prejudecati, atât etnice cât si rasiale. Ea ofera posibilitatea de a redescoperi radacinile si identitatile fiecarui popor, într-un cadru cinematografic larg, de schimburi reciproce si de experiente comune.

Aceasta prima editie, inaugurata la 25 mai 1999 la Cinemateca francezŕ din Paris, a prezentat spectatorului tema emigratiei sub doua unghiuri :


La baie des anges
© coll-Cinémathčque française

" Argonautii "
Sectiune consacrata filmelor turnate de regizori în afara tarii lor de origine sau în co-productii internationale :
Le Mépris de Jean Luc Godard
La Guerra e il sogno di Momi de Segundo de Chomón
Touche pas ŕ la femme blanche de Marco Ferreri
Trois vies et une seule mort de Raůl Ruiz
Deus e o diablo na terra do sol de Glauber Rocha
Hyčnes de Djibril Diop Mambety
La voie lactée de Luis Buńuel

" Munci si Zile "
Sectiune consacrata filmelor având ca tema emigratia.
Memorias del subdesarrolle (
Memoriile subdezvoltŕrii) de Thomas Gutiérrez Alea
Tangos, el exilio de Gardel de Fernando Solanas
Rocco e i suoi fratelli de Luchino Visconti
El jardin del Eden de Maria Novaro
Casa de lava de Pedro Costa
Western de Manuel Poirier

Uniunea Latinŕ a sustinut, de asemenea, retrospectiva « O altŕ Italie : pentru o istorie a cinematografului italian » (2 decembrie 1998 – 28 februarie 1999), organizatŕ de Cinemateca francezŕ. Retrospectiva a prezentat peste un secol de cinema italian prin prisma a 150 de filme si prin organizarea de întâlniri cu regizori precum : Dino Risi , Bernardo Bertolucci, Mario Monicelli si cu actori ca : Gina Lollobrigida, Vittorio Gassman, Stefania Sandrelli, Alberto Sordi. Aceasta a fost una dintre cele mai mari retrospective realizate vreodatŕ pentru cinematografia italianŕ.

Dupŕ prezentarea primei editii a retrospectivei anuale, Programul Audiovizual al Uniunii Latine pregŕteste o monografie consacratŕ operei cinematografice a lui Luchino Visconti. Alŕturi de filmele pe care le-a realizat marele regizor italian, interesul acestei initiative este de prezenta si fragmente filmate din piese de teatru puse în scenŕ de cŕtre cineast.

 
RESTAURARE


Bellissima
© coll-Cinémathčque française

Pelicula de celuloid, datorita careia putem admira un film, este un suport foarte alterabil : în fiecare an, nenumarate opere cinematografice dispar sau sunt distruse. De aceea, restaurarea filmelor constituie unul din punctele-cheie ale Programului Audiovizual.

Conservarea patrimoniului, inclusiv cinematografic, este o chestiune cruciala pentru o mai bunŕ valorizare a memoriei oricŕrei natiuni: pŕstrarea si cunoasterea trecutului permite construirea viitorului.

Orice actiune de difuzare a unei opere apartinând patrimoniului cinematografic ar trebui sa fie legatŕ de un proiect dedicat conservarii si restaurarii capodoperelor celei de-a saptea arte.

Programul Audiovizual permite deopotrivŕ activitŕti de cooperare cu alte institutii din domeniul restaurŕrii, respectiv cu cinemateci din lumea latinŕ membre ale FIAF (Federatia Internationalŕ a Arhivelor de Film). In cadrul acestor colaborŕri, Programul Audiovizual al Uniunii Latine a participat la Congresul 1999 al FIAF la Madrid (9-18 aprilie).

Uniunea Latina a fŕcut cunoscute activitatile pe care le desfŕsoarŕ în acest domeniu si cu ocazia dezbaterilor organizate cu prilejul Rencontres du Cinéma Italien d'Annecy (19 septembrie 1998). Programul Audiovizual a participat, în colaborare cu Cineteca Nazionale di Roma, la restaurarea filmului Siamo donne (1953) de Roberto Rossellini si Luchino Visconti, prezentat la Cinémathčque française în ianuarie 1999 si proiectat la Cineteca Nazionale di Roma la 4 martie 1999. Un al doilea film, Farsa tragicŕ (1941) de Alessandro Blasetti, a fost de asemenea restaurat de Uniunea Latina, în colaborare cu Cinemathčque française, si proiectat la 8 iunie 1999. Cu aceasta ocazie, au fost invitati la manifestare diversi directori ai cinematecilor latine, pentru a discuta despre « restaurare » în general.

Filmul Parisul care doarme (1923) de René Clair, restaurat de Cinemateca francezŕ cu concursul Uniunii Latine, a fost prezentat la 24 ianuarie 2000 la Teatrul National Chaillot, în cadrul « Intâlnirilor Patrimoniului » organizate de Ministerul francez al Culturii si Comunicatiei pe tema « Orase de ieri, orase de azi ale Europei ».
Programul Audiovizual, în colaborare cu Ministerul brazilian al Culturii, participŕ la restaurarea filmului O padre e a moça (1965) de Joaquim Pedro de Andrade.
Uniunea Latinŕ ajutŕ la restaurarea filmului El Cochecito (1961) de Marco Ferreri, în colaborare cu Cinemateca Nationalŕ din Roma.
Filmul Marijuana (1950) al regizorului Léon Klimovsky este actualmente în curs de restaurare în colaborare cu Arhivele de Film franceze (Centrul National de Cinematografie).
Alte proiecte sunt în prezent în studiu, spre exemplu legate de filmul românesc O noapte furtunoasŕ (1942) al regizorului Jean Georgescu si un film de limbŕ portughezŕ.

 

SPRIJINUL ACORDAT CINEMATOGRAFULUI PARIZIAN « LE LATINA »
Uniunea Latina sustine si activitatea cinematografului Le Latina din Paris. Spatiu cultural latin compus din doua sali de cinema (sala Buńuel si sala Rossellini), o galerie de arta (Galeria Renoir) si un bistro-salŕ de dans (Bistrot Latin), « Le Latina » este în primul rând un cinematograf independent a carui programare este consacrata în mod exclusiv filmelor de expresie latina (în spaniola, franceza, italiana, portugheza si româna), prezentate în versiune originala subtitratŕ în franceza.
Clasat de catre Centre National de la Cinématographie ca cinema " de artŕ si experimental ", categoria " cercetare ", Le Latina este un spatiu de lansare si de difuzare a productiilor cinematografiilor latine.

Incepând din 1984, data la care a fost creat, activitatea lui s-a tradus în fiecare an prin prezentarea unui numar de aproximativ 15 filme în premiera nationala, organizarea de festivaluri consacrate unui autor, une tari sau unor tematici comune reprezentate în diferitele cinematografii latine si prin actiuni de promovare a festivalurilor franceze consacrate filmelor latine. Reunind toate aceste tipuri de programe, Le Latina proiecteaza în fiecare an în jur de o suta de filme.

Mai mult, filmele prezentate sunt sustinute de un mare numar de manifestari exceptionale care ofera publicului ocazia de a întâlni regizori, actori, producatori si critici de cinema si de a dialoga cu ei.


Il sorpasso © coll-Cinémathčque française

Considerând ca atât Uniunea Latina cât si Le Latina au în comun interesul de a difuza filme originare din statele membre ale organizatiei, cinematografiile de limba latina fiind insuficient cunoscute în Franta, prima sprijina în diferite moduri actiunea celei de-a doua. De exemplu, Uniunea Latinŕ participa regulat la avanpremierele filmelor care ies în premiera nationala în sŕlile Latinei, manifestŕrile fiind organizate în prezenta regizorilor. De asemenea, Uniunea Latina realizeaza la La Latina anumite aspecte ale actiunilor sale vizând sprijinirea festivalurilor consacrate cinematografiei latine : conferinte de presa, reluarea filmelor în competitie la aceste festivaluri sau prezentarea palmaresurilor.
 
SPRIJIN ACORDAT UNOR FESTIVALURI ALE CINEMATOGRAFIEI LATINE
Având în vedere ca activitatile Uniunii Latine nu acopera decât o parte din initiativele dedicate difuzarii cinematografiilor latine, Programul Audiovizual ajuta si sprijina principalele festivaluri consacrate cinematografiilor tŕrilor membre ale organizatiei.

In aceste ocazii, Programul Audiovizual poate favoriza întâlniri între public, tineri cineasti si operatori din sectorul cinematografic si audiovizual, pentru a sublinia si întŕri importanta si specificitatea cinematografiei lumii latine.

Uniunea Latina a patronat cea de-a IV-a editie a manifestarii intitulate " L'Isola del Cinema " care s-a desfasurat între 23 iunie si 15 august 1998 sub înaltul patronaj al Presedintelui Republicii Italiene, organizat de " Gli Amici di Trastevere ", asociatie culturala romanŕ. Aceasta editie a avut ca tema Europa cinematografiilor si culturilor, câteva " ferestre " cinematografice deschise spre lume. De asemenea, organizatia a sustinut desfŕsurarea în Columbia a un ciclu itinerant al cinematografului portughez (aprilie/mai 1998).

Uniunea Latina a participat cu regularitate la Rencontres du Cinéma Italien d'Annecy (a XVI-a si XVII-a editie în 1998 si 1999), în cadrul carora si-a prezentat activitatile (19 septembrie 1998). A organizat, în colaborare cu responsabilii festivalului Annecy Cinéma Italien, reluarea la Paris a filmelor prezentate la acest festival, atât în competitie cât si în sectiunea dedicatŕ profesionistilor. Cu aceasta ocazie, regizori italieni au venit sa-si prezinte operele în cadrul unor dezbateri animate de Jean A. Gili. Un juriu compus din tineri liceeni, selectionati de Directia Promovarii si Predarii Limbilor din cadrul Uniunii Latine în diferite licee pariziene, a decernat premiul " Jeune Public " celui mai bun film « de debut » italian.

Uniunea Latina a fost prezenta la " Rencontres Audiovisuelles " (1-3 octombrie 1998) în cadrul celei de-a VII-a editii a Festivalului International de la Biarritz - Cinematografii si Culturi ale Americii Latine ( 28 septembrie - 4 octombrie 1998), festival cu care colaboreazŕ anual. In acest cadru, organizatia si-a expus programul de activitati în fata scolilor de cinema prezente. Dezbaterile din cadrul acestor " Rencontres Audiovisuelles " au reunit reprezentanti ai televiziunii din Mexic (Televisa), din Brazilia (TV Globo), din Cuba (Instituto Cubano de Radio y Televisión) si diferiti reprezentanti ai televiziunilor franceze si italiene.

Uniunea Latinŕ a creat un Premiu pentru filmul documentar latin, consacrat temei « Dialogul între culturi, o privire asupra Americii Latine », care are ca scop promovarea între tŕrile membre a productiei audiovizuale documentare latine, în toatŕ diversitatea ei.

Prima decernare a acestui Premiu a avut loc în cadrul celei de-a VIII-a editii a Festivalului mentionat, laureat fiind filmul brazilian (1999) al regizorului Ricardo Dias. Incepând cu acel moment, Premiul va fi decernat anual la Biarritz. 


Tangos, el exilio de Gardel © D.R.

Crearea Premiului Uniunii Latine pentru Filmul Documentar are în vedere promovarea productiei audiovizuale latine în toatŕ varietatea ei, între tŕrile membre, atât printre profesionistii sectorului, în diferitele media, cât si în rândul marelui public. Se doreste si sprijinirea difuzŕrii acestor productii pe diferitele piete din lume. Documentarul este un gen de film de televiziune care cunoaste de câtiva ani o considerabilŕ evolutie. Astŕzi, el reprezintŕ în industria internationalŕ cinematograficŕ si de televiziune o mizŕ din ce în ce mai importantŕ. Filmele si programele documentare si-au fŕcut loc în inima publicului si au revenit în atentia sa chiar si în sŕlile cinematografelor. In paralel, dezvolaterea canalelor prin cablu sustine aceastŕ evolutie.
Uniunea Latina a participat, în 1998, la Festivalul de Cinema Latinoamerican de la Trieste.
Uniunea Latina a colaborat la organizarea celei de-a XI-a editii a "Intâlnirilor Cinematografiilor Americii latine – Rencontres Cinémas d'Amérique Latine " de la Toulouse (15/23 martie 1999) care este unul din cele mai importante festivaluri de cinema latinoamerican.
La 23 februarie, o conferinta de presŕ urmata de proiectia în prezenta autorului a filmului brazilian " O toque do oboé " de Claudio Mac Dowell, a avut loc la cinematograful Le Latina, cu scopul de a prezenta ziaristilor programul apropiatei editii a Festivalului de la Toulouse.
La 30 martie a avut loc prezentarea Palmaresului acestui festival, în cursul cŕreia au fost poiectate filmele care au obtinut Marele premiu " Coup de cśur des Rencontres " si cel care a primit Mentiunea speciala a juriului si Premiul publicului.
In acest moment, colaborarea dintre Uniunea Latinŕ si manifestarea de la Toulouse are un caracter sistematic : la 29 februarie 2000, o conferintŕ de presŕ urmatŕ de proiectarea filmului argentinian El visitante (de Javier Olivera) a avut loc la cinematograful Le Latina din Paris, ca o avanpremierŕ a celei de-a XII editii a « Intâlnirilor », iar dupŕ Festival, la 4 aprilie, Uniunea a prezentat în acelasi cinematograf filmele premiate la editia abia încheiatŕ : Mundo Grůa, film argentinian de Pablo Trapero (Marele Premiu) si El chacotero sentimental, la pelicola, film chilian de Cristiŕn Galaz (Premiul Publicului).
Uniunea Latina a sustinut în 1999 retrospectiva cansacratŕ în sŕlile de la Le Latina regizorului portughez Paulo Rocha, cu ocazia premierii ultimului sau film O Rio do Ouro, selectionat la Festivalul International de la Cannes, si a organizat avanpremiera filmului Teatro di guerra al regizorului italian Mario Martone.
Uniunea Latina patroneazŕ manifestarea " Torino Film Festival " care a organizat o retrospectiva consacrata cinematografiei portugheze, derulatŕ între 19 - 27 noiembrie 1999.
Au fost prezentate 40 de filme ale noului cinema portughez, în timp ce o masa rotunda a reunit regizori si critici. " Torino Film Festival " este unul dintre cele mai importante festivaluri europene consacrate filmelor independente si de debut ale regizorilor din toatŕ lumea.
In plus, festivalul mai gŕzduieste, anual, o retrospectivŕ consacratŕ fie unei tŕri europene, fie unui mare regizor. A XVIII-a editie (17-25 noiembrie 2000) este consacratŕ lui Manuel de Oilveira si se va desfŕsura în prezenta principalilor sŕi colaboratori : Paulo Branco, Leonor Silveira et Luis Miguel Cintra.
Uniunea Latinŕ sprijinŕ festivalurile de cinema de limbŕ portughezŕ, care sunt organizate anual prin asociatia « Jangada » : seara - consacratŕ muzicii - care a închis, la 22 iunie 1999, a doua editie a Festivalului cinematografiei braziliene, s-a desfŕsurat la Le Latina ; editia a treia (29.03-11.04.2000) a aceluiasi festival, având ca temŕ « Din Portugalia în Brazilia – 500 ani de istorie », s-a desfŕsurat partial în acelasi cinematograf, în sŕlile cŕruia a fost proiectat si filmul de deschidere a manifestŕrii, Maůa al regizorului brazilian Sergio Rezende.

Uniunea Latinŕ a sprijinit desfŕsurarea retrospectivei consacrate scenaristilor mexicani (Nantes - Festivalul celor Trei Continente - 23/30 noiembrie 1999). Aceasta a adus în atentia publicului cincisprezece filme scrise de scenaristi precum Mauricio Magdaleno, Luis Alcoriza sau Julio Alejandro si, mai recent, Ignacio Ortiz sau Beatriz Novaro. Alŕturi de proiectii se desfŕsoarŕ mese rotunde, regrupând scenaristi prezenti la Nantes, vizând analizarea problemei scenariilor în cinematigrafia mexicanŕ.

In cadrul Sŕptŕmânii Culturale Columbiene, Uniunea Latinŕ a participat, alŕturi de Ambasada acestei tŕri la Paris si de Delagatia Permanentŕ a Columbiei pe lângŕ UNESCO si Uniunea Latinŕ, la organizarea unei retrospective a filmului columbian. Evenimentul serii de închidere (18 aprilie 2000) a fost proiectia la cinematograful Le Latina a filmului Spolo de vida de Luis Ospina .

In cadrul activitŕrilor de difuzare a operelor cinematografice latine, Uniunea Latinŕ a finantat subtitrarea în francezŕ a filmului uruguaian La Memoria de Blas Quadra (2000) de Luis Nieto selectionat la « Segundo Festival de Cine de Mercosur » (20-27 februarie 2000) si la Festivalul de la Miami (SUA).
 

RETEA DE SALI DE CINEMA


Memorias del subdesarollo © D.R.

Prin Programul Audiovizual, Uniunea Latina este pe cale sŕ constituie o retea de sŕli de cinema al cŕror program va cuprinde obligatoriu filme restaurate gratie sprijinului financiar al organizatiei. Aceastŕ initiativŕ intentioneazŕ sŕ salveze memoria cinematograficŕ si istoricŕ, cu alte cuvinte identitatea culturii latine. Participarea Uniunii Latine la Congresul de la Madrid (9-18.04.1999) al Federatiei Internationale a Arhivelor de Film (FIAF) se înscrie în acest demers.


TELEVIZIUNE SI RADIO
In cadrul unei vaste reflectii aupra sectorului audiovizual latin, am putut constata absenta unui instrument de lucru care sa inventarieze principalii actori din acest domeniu. Pentru a remedia aceasta absenta, Programul Audiovizual realizeaza un anuar al audiovizualului din toate tarile latine care prezinta structura si functionarea sistemului audiovizual din fiecare tara membra a Uniunii Latine. Acesta va fi un instrument de lucru inedit care va permite consultarea referintelor profesionistilor din domeniul audiovizual latin. Fiecarui stat îi sunt consacrate patru capitole care prezinta, pe rând, peisajul audiovizual : o introducere cuprinzând date statistice si comentarii asupra productiei, programŕrii si distributiei filmelor, un capitol care descrie canalele de televiziune publicŕ, un altul posturile TV private, fiecare acompaniat de o organigramŕ, si un capitol care mentioneaza adresele organismelor profesionale din sector.


Soleil ô © D.R.

In domeniul radioului, Programul Audiovizual doreste sŕ organizeze, la fiecare douŕ luni, dezbateri abordând diferite probleme culturale, lingvistice si educative care privesc lumea latina si actiunile realizate de Uniunea Latina. Programul Audiovizual doreste sa participe la emisiuni radiofonice care sa puna în valoare relatiile dintre tarile membre ale organizatiei, în acest scop Uniunea Latina colaborând deja cu postul de radio Aligre FM, pentru mai multe emisiuni. Emisiunea sŕptŕmânalŕ " Italia zi de zi" , pentru a încuraja o mai bunŕ cunoastere a acestei tŕri, abordeazŕ domenii variate precum economia, turismul, cultura, sportul si este scena unor dezbateri legate de chestiunile bilaterale franco-italiene. Emisiunea « Italia cotidianŕ în direct » este mai degrabŕ axatŕ pe actualitatea tŕrii si pe orizontul muzical, difuzând bucŕti din vastul repertoriu italian.

Uniunea Latina este partenerul UNESCO în proiectul interdisciplinar " Insula 2000 " care are ca scop instaurarea un dialog intercultural între Haiti si Republica Dominicana, pentru a facilita cunoasterea lor reciprocŕ.

In domeniul radioului, aceasta actiune se traduce prin difuzarea a trei programe : " Conversatii în insula ", consacrat culturii haitiene si difuzat în momentul actual în Republica Dominicanŕ pe postul Radio Clarin si prin Radio Educativa Dominicana;

" In inima insulei noastre ", consacrat Republicii Dominicane si difuzat în Haiti de Radio Haiti Inter ;

Programul saptamânal " Vocea Uniunii Latine ", difuzat de Radio Clarin în Republica Dominicana.

In sfârsit, Programul Audiovizual al Uniunii Latine sustine, pe mai multe posturi de radio cu tematicŕ latinŕ, difuzarea ultimului disc, intitulat Mussulu, de Rui Legot, cantautor si chitarist angolez.