qui dirige finance fait xx siecle retour
CE FACE UNIUNEA LATINA?

Uniunea Latina acorda prioritate constientizarii importantei culturilor si limbilor neolatine, atragand atentia asupra fragilitatii lor in lumea de azi. Ea actioneaza in trei domenii : promovarea culturilor latine, cu precadere in domeniul artelor plastice si al literaturii, promovarea predarii limbilor neolatine in tarile membre si dezvoltarea terminologiei stiintifice si tehnice in limbile neolatine. O atentie speciala este acordata domeniului audiovizualului.

Directia Cultura si Comunicare (DCC) se consacra promovarii ideii unei comunitati culturale latine, facilitand accesul la o mai buna cunoastere a valorilor culturale ale tarilor latine si favorizand recrearea unor fluxuri culturale intre latini. Actiunea sa se concretizeaza prin:
expozitii punctuale sau itinerante (de pictura, gravura, sculptura, architectura, arheologie, fotografie) ; publicare de carti de arta cuprinzand contributii ale unor specialisti din tarile membre ; constituirea si donarea unor biblioteci de arta privitoare la tarile latine statelor membre ; colocvii internationale ; intalniri intre scriitori si laureati ai unor premii literare de prestigiu.

Directia Promovarii si Predarii Limbilor (DPEL) isi propune sa valorifice prezenta limbilor romanice in tarile membre ale organizatiei in scopul reinnodarii legaturilor ancestrale care le unesc si care le pun astazi in fata unui viitor comun. Participarea tarilor latine la comunitati economice de mari dimensiuni trebuie insotita de actiuni in plan educativ care sa-i faca pe cetatenii lor sa-si integreze identitatile lingvistice si culturale intr-o perspectiva mai larga. Activitatile acestei Directii se pot grupa pe urmatoarele centre de interes:
studii lingvistice si statistice; sprijin pentru cursuri de limbi romanice si pentru formarea profesorilor de limbi romanice; concursuri lingvistice; donatii de material pedagogic; organizarea unor intalniri intre tineri si a unor colocvii asupra inrudirii limbilor romanice ; sprijin pentru societatile de studii clasice; editare de manuale, de vocabulare specifice, de atlase lingvistice; cautarea si colectarea bibliografiei referitoare la predarea limbilor.

Directia Terminologie si Inginerie Lingvistica (DTIL) are ca obiectiv sa contribuie la imbogatirea terminologiilor stiintifice si tehnice in limbile neolatine, sa stimuleze cooperarea in domeniul ingineriei lingvistice in tarile latine si sa favorizeze progresul si utilizarea retelelor informatice in cadrul latinitatii. DTIL ofera sprijin material, metodologic sau tehnic organismelor care il solicita. DTIL detecteaza sau anticipeaza nevoile in domeniu si incurajeaza initiativele in campul preocuparilor sale in statele membre si raspunde solicitarilor care ii sunt adresate de organisme care doresc sa obtina sprijin material, metodologic sau tehnic. Ea a devenit principalul interlocutor mondial in domeniu, avand in vedere ca dirijeaza Reteaua Ibero-americana de Terminologie(RITerm) si pe cea Panlatina (Realiter) de terminologie, Serverul european de terminologie (ETIS), si participa la comisiile asociatiilor europene (AET) si internationale (Infoterm) de terminologie, a Retelei internationale de neologie si terminologie (Rint), la doua comisii de terminologie ale Mercosur, precum si in multe alte structuri internationale. DTIL isi axeaza activitatile spre :
sprijinirea asociatiilor nationale si a retelelor internationale; constituirea unor banci de date; organizarea de colocvii, seminare, expozitii, simpozioane, studii si anchete; editarea si difuzarea de dictionare si de colecte de date.

Pe langa aceste activitati, Uniunea Latina isi propune de asemenea sa-si largeasca actiunile in domeniul Audiovizualului si mai ales al filmului, dar si al radioului si al televiziunii (emisiuni radiofonice; un festival retrospectiv, constituirea unei retele de sali de cinema; un curs de specializare destinat profesionistilor tineri; continuarea valorificarii patrimoniului cinematografic; sprijin pentru festivalurile europene si latino-americane).