Retrospectiva „Frontiere”

În momentul în care conceptul de frontieră își pierde sensul și anumite fluxuri financiare sau informaţionale nu ţin cont de barierele între teritorii, ele păstrează cu toate acestea o existenţă reală în viaţa a milioane de persoane din lume.

Cu acest ciclu care îmbină filme de ficţiune și documentare, Uniunea Latină a dorit să prezinte publicului locurile deosebite în care coabitează culturi atât de apropiate și, în același timp, atât de diferite. Operele de origine latină selecţionate, propun o călătorie cinematografică în inima existenţei acestor oameni care trăiesc de o parte și de alta a limitelor materiale sau imaginare și a celor pe care încearcă să le treacă cu orice preţ.

Filmul mexican, Norteado, de Rigoberto Perezcano, ne conduce de partea cealaltă a Atlanticului, pe frontiera nord-americană, pentru a urmări aventura lui Andrés, tânăr fermier din sudul Mexicului. Dorinţa sa de a trece ilegal în Statele Unite îl va duce la elaborarea unor planuri din ce în ce mai nebunești pentru a o pune în practică. Puţin mai la Sud, în America Centrală, între ficţiune și documentar, realizatoarea Yasin Gutierrez povestește cu multă poezie în El Camino, periplul acestor emigranţi care, în căutarea unui loc de muncă încearcă să treacă din Nicaragua în Costa Rica, prin ochii lui Saslaya, o fetiţă de 12 ani și a fratelui ei mai mic mut, plecaţi în căutarea mamei lor. Claudio Del Punta în Haïti Chéri, prezintă problematica unei frontiere filmată rar, și anume frontiera care separă Haiti de Republica Dominicană în jurul căreia se petrec multe drame umane generate de migraţia între cele două ţări. Aceleași drame umane le vor cunoaște doi fraţi și o tânară fată cu privire tristă, Violette, pe parcursul unui drum lung pe care vor trebui să-l străbată între Mali și Europa, sub camera de filmat a realizatorului spaniol Gerrdo Olivares în filmul său 14 kilometros. În Europa de asemenea, multe persoane încearcă zilnic să traverseze frontierele interioare pentru a se duce în Vest. Nelu, locuitor dintr-un sat la frontiera între România și Ungaria face cunoștinţă cu un emigrant turc în filmul original de lung metraj al lui Marian Crișan, Morgen

Acest ciclu își găsește locul printre filmele documentare, în special cu mărturia emoţionantă al lui Dag, student la drept în Addis Abeba, constrâns să părăsească Etiopia în 2005. Ajuns în Italia, se hotărește să fie ecoul tuturor celor care au trăit infernul lagărelor de detenţie libiene și au suferit violenţa călăuzelor pe care el însuși a cunoscut-o în filmul documentar Comme un homme sur la terre realizat de Dagmawi Yimer, Andrea Segre și Riccardo Biadene. Pin amintirile celor care le relatează, retrăim istoria, uneori tragică, a acestor mii de cubanezi care se decid să părăsească Cuba în 1944 la bordul unor „ambarcaţiuni salvatoare”, în documentarul Dream Havana de Marks Gary. Pentru a încheia această prezentare cinematografică, Les arrivants, documentar francez de Claudine Bories și Patrice Chagnard prezintă cu subtilitate prăpastia, frontiera virtuală, care există uneori în prefecturile franceze, între asistentele și solicitanţii de azil veniţi din Sri Lanka, Mongolia, Eritreea.

Uniunea Latină

Uniunea Latină, organizaţie internaţională fondată în 1954, reuneşte 36 de state membre care militează pentru diversitate culturală şi multilingvism.

Uniunea Latină
204 rue de Vaugirard, 75015 Paris
+33 (0) 1 45 49 60 60
ulsg@unilat.org