Patrimoni audiovisual: veure, sentir i aprendre

V Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

Unesco, 27 d’octubre de 2011

Pel V Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual "Patrimoni audiovisual: veure, sentir i aprendre", la Unió Llatina es complau presentar les accions realitzades en el marc del programa a favor de la restauració dels arxius audiovisuals, "El so i l’imatge: un patrimoni a preservar", que s’ha dut a terme amb el recolzament de l’AECID, a 8 països d'Àfrica i Àsia.

Arrel de les missions d'experts delegats als diferents països implicats en el programa i que han permès actualitzar les prioritats en matèria de restauració i preservació del patrimoni audiovisual, la Unió Llatina concebí tres sessions de formació.

La primera formació, titulada "Latin Union’s Audio Recording Archiving Training Workshop", estava dedicada als diferents aspectes de la preservació del patrimoni sonor de Filipines, i tingué lloc del 4 al 14 d'abril de 2011, a Manila, Filipines, en col·laboració amb la Philippine Information Agency (PIA). Els participants pogueren participar a la digitalització de fragments de les gravacions radiofòniques de "La Revolució del Poder del Poble de Filipines", col·lecció inscrita al Registre de la "Memòria del Món" de la Unesco.

La segona formació estigué dedicada a la política d’arxivat d'uns fons audiovisual, en col·laboració amb la Radiotelevisió Senegalesa (RTS), a Dakar, Senegal, del 4 al 15 de juliol de 2011. Arrel d’aquesta experiència, els participants decidiren crear la Federació Oest Africana per a la Preservació del Patrimoni Audiovisual. Aquesta federació té com objectiu desenvolupar una xarxa de professionals africans a partir de les trobades i els intercanvis que hi tingueren lloc gràcies a aquests dotze dies de formació a Dakar.

The player will show in this paragraph

 

La tercera formació organitzada en col·laboració amb la Televisió de Moçambic i l’INAC, de l'11 al 22 de juliol, a Maputo, Moçambic, tractà de temes relacionats amb la catalogació, la valorització dels arxius audiovisuals i els drets d'autor.

En paral·lel a les formacions, s’organitzaren dues trobades internacionals sobre la legislació audiovisual i els drets d’autor, a Cap Verd i Moçambic.

El programa es perllonga actualment amb la creació d’una base de dades a partir dels termes tècnics de la restauració audiovisual.

Unió Llatina

La Unió Llatina, fundada el 1954, és una organització internacional constituïda per 36 estats membres i dedicada a la promoció de la diversitat cultural i el multilingüisme.

Unió Llatina
204 rue de Vaugirard, 75015 París
+33 (0) 1 45 49 60 60
ulsg@unilat.org